top of page
external-file_edited.jpg

Gebruik het juiste afdraaigereedschap!

Afdraaien hoort bij pottenbakken. Het is een belangrijk stuk van het proces. Je verfijnt de vorm en geeft het stuk de afwerking die het verdient. Vaak vinden keramisten afdraaien vervelend. Vind jij afdraaien ook stom? Gebruik goed afdraaigereedschap en er gaat een nieuwe wereld voor je open! 

Nieuw afdraaigereedschap

Afdraaigereedschap voor het afdraaien van klei is te koop in allerlei maten en vormen. Ze worden meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS). Die afdraailussen zijn bij aankoop scherp geslepen. De lederharde klei wordt vlot afgedraaid en de kleisnippers vliegen in het rond. 

Afdraaigereedschap in roestvrij staal slijt heel snel en is direct bot

Al na een paar potjes begint de roestvrij stalen lus af te slijten. Zeker als je drogere klei afdraait, of klei die chamotte bevat, gaat het al snel minder vlot. Jouw afdraaigereedschap slijt en de sfeer zakt snel onder nul. Je zwoegt en zucht want die kleikrullen komen nu heel wat moeilijker van de pot. Afdraaien begint lang te duren en wordt echt een vervelende klus. Na een tijdje verdwijnt jouw RVS afdraailus in de vuilbak omdat je het gewoon kapot gedraaid hebt. 

external-file_edited.jpg

Als je niet van afdraaien houdt, gebruik je niet het juiste afdraaigereedschap!

Hoe zwengel je de liefde voor het afdraaien weer aan? Simpel! Gebruik gewoon het juiste afdraaigereedschap. Als je niet van afdraaien houdt gebruik je niet het juiste afdraaigereedschap!

Lussen gemaakt van wolfraam carbide zijn dé oplossing. Wolfraam carbide of tungsten carbide is het op één na hardste materiaal ter wereld. Het is bijna zo hard als diamant. Afdraailussen gemaakt van dit materiaal slijten nagenoeg niet. Wolfraam carbide is geen metaal maar een verbinding tussen wolfraam en koolstof. Het is heel scherp en wordt pas na jaren een beetje bot (maar je kan ze slijpen). Ze zijn dus nagenoeg onverwoestbaar tenzij je ze laat vallen of ergens hard tegenaan stoot. Ze zijn hard maar bros. Je moet er dus wel bewust mee omspringen.

Wolfraam carbide afdraaigereedschap vinden?

Ik gebruik al vier jaar wolfraam carbide afdraaigereedschap en geloof mij: ik wil nooit meer iets anders. Mijn eerste afdraailus in wolfraam carbide was een handgemaakte tool uit Rusland. Fantastisch spul. Ik was meteen verknocht! Ik kocht er toen twee: een druppelvormige en een mini trapezium. Sindsdien gebruik ik nooit meer iets anders. Ondertussen bestelde ik er ook al twee in de USA en eentje in Turkije. Waarom bestellen in het buitenland hoor ik je denken? Omdat ze gewoon bijna niet te krijgen zijn! Slechts een handvol mensen wereldwijd produceert zo'n afdraaigereedschap. Elke pottenbakker zou wolfraam carbide afdraaigereedschap moeten kunnen kopen maar het is zo slecht verkrijgbaar! Daar wilde ik iets aan doen. 

8.6. Afdraaien.00_04_59_14.Still019.png

Ik doe het gewoon zelf! 

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb jaren met het idee gespeeld maar begin 2024 ben ik gesprongen.

Ik ben trots om aan te kondigen dat ik binnenkort zelf wolfraam carbide afdraaigereedschap op de markt breng! De handvatten heb ik ergonomisch ontworpen en worden gemaakt door een Vlaamse houtdraaier die met zijn familiebedrijf al bijna 100 jaar vakmanschap aflevert. Daarnaast zal de montage van de lussen in het handvat kwalitatief gebeuren door Mariasteen VZW, een maatwerkbedrijf met een grote expertise in metaal, dat werk verschaft aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik zorg zelf voor de afwerking met mijn logo en een duurzame olie zodat het afdraaigereedschap lang mee gaat. Je koopt dus kwaliteit en duurzaamheid. Zo'n afdraailus in wolfraam carbide gaat een heel leven mee als je er voorzichtig mee omspringt. 

Wat, wanneer, waar? 

Het eerste zelf ineen geknutselde prototype is getest en goed bevonden. 

Nu volgt de echte uitgebreide testfase met van elk model enkele stuks. Op die manier kunnen we nog bijsturen waar nodig. In het najaar zal het afdraaigereedschap hopelijk klaar zijn voor verkoop. Ik start met drie modellen: een grote peervormige lus, een "zeven"-vormige haak en een kleine trapezium. De grote lus is ideaal voor kommen en ronde vormen. Zo'n "zeven"-vorm (het heeft letterlijk de vorm van een 7) is onmisbaar om scherpe randen, rechte wanden en de bodem van borden af te draaien. De kleine trapezium vorm is ideaal voor de fijne afwerking van standringen of fijne details. 

De stock zal beperkt zijn. Heb je interesse en wil je zeker als eerste op de hoogte zijn van de lancering van het afdraaigereedschap? Zet je dan vrijblijvend op de wachtlijst en je hoort het als eerste als ik lanceer. Ik kan echt niet wachten!!

bottom of page