WORKSHOPS

Ik huur momenteel het prachtige atelier van Markt1 in Rumst voor mijn workshops pottendraaien en glazuren. Af en toe geef ik elders les op verplaatsing en sinds kort geef ik ook workshops online. Scroll om te lezen welke cursussen ik momenteel aanbied! 

GLAZUURCONSISTENTIE, VISCOSITEIT EN SOORTELIJK GEWICHT 

11 december 19h00 tot 22h00 - online, live en met interactie via Zoom (volzet - wachtlijst)

Op bovenstaande foto zie je twee tassen. Bij de linkse tas dekt het glazuur niet mooi waardoor de kleur gelig is en niet consistent. Daarnaast vertoont het glazuur ook glazuurfouten zoals speldenprikken. De rechtse tas is mooi egaal gedekt, de kleur is exact wat ik voor ogen had en was ook veel aangenamer om te glazuren. Het glazuur droogde niet té snel na applicatie maar bleef ook geen uur nat. Geloof me of niet maar op deze twee tassen staat exact hetzelfde glazuur. Dezelfde grondstoffen, dezelfde samenstelling, dezelfde oven, dezelfde atmosfeer, dezelfde temperatuur. Wat is dan het verschil? Hoe het glazuur is aangemaakt. Het linkse glazuur bevat veel te veel water en was niet bijkomend geflocculeerd (ingedikt). Het rechtse glazuur bevat net de juiste hoeveelheid water en heb ik een beetje gedeflocculeerd (dunner gemaakt maar niet met water). Hoe ik weet dat dit het resultaat verbetert? Omdat ik het soortelijk gewicht van mijn glazuur vooraf heb bepaald. 

Komt deze problematiek je bekend voor? Is jouw glazuur niet altijd consistent? De ene keer is het goed, de andere keer niet? Is jouw transparant glazuur soms melkachtig wit? Verwacht je een donkerblauwe levendige glazuur en draait die soms eerder groen of zelfs bruin uit? Druipt je glazuur soms tot op de ovenplaat terwijl de temperatuur 100% zeker goed zat voor de samenstelling? Blijf je maar water toevoegen aan je glazuur maar blijft die dik?

 

Als dit herkenbaar is, dan is deze cursus voor jou een must! Ik leer je alles wat je moet weten over glazuurdikte, viscositeit, flocculeren en deflocculeren zodat je telkens opnieuw perfecte resultaten haalt met jouw glazuren. Ik geef ook praktijkdemonstraties aan de hand van filmpjes tijdens deze workshop. Na deze 3 uur durende cursus kun je perfect zelf aan de slag om je glazuren op punt te stellen. 

Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds (een beperkte) ervaring heeft met glazuren in de praktijk. Je glazuurde dus als eens (met een dompel of gietglazuur) een werkstuk, al dan niet met problemen. Je hebt totaal geen theoretische voorkennis nodig over glazuren om deze workshop te kunnen volgen. 

Wanneer en waar:

11 december 19h00 tot 22h00

Sessie zal online doorgaan met Zoom. 

Prijs: 

Deze workshop kost 60 euro. Na de cursus krijgt iedereen de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Bovendien krijg je een 60ml spuit, een flesje deflocculans en een zakje flocculans thuis toegestuurd zodat je zelf meteen aan de slag kan. Daarnaast wordt de workshop ook opgenomen en gedeeld met de cursisten, een echte meerwaarde om later nog eens opnieuw te kunnen beluisteren. 

Meenemen:​

 • Rekenmachine

 • Notitieboekje en schrijfgerief

Inschrijven: 

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 60 euro op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "Glazuurconsistentie- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

De workshop is momenteel volzet. Niet getreurd, ik geef deze workshop enkele keren per jaar dus laat je zeker op de wachtlijst zetten! 

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot een maand voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

De cursus gaat door vanaf 10 personen. 

TWEEDAAGSE GLAZUUR INITIATIE

27 december en 30 december - Atelier Craquelé (Leuven)

Heb je ondertussen ook wat bestofte glazuurboeken en/of recepten liggen maar weet je niet hoe er nu precies aan te beginnen?  

Heb je al online glazuurrecepten gevonden maar raak je er toch niet helemaal wijs uit? Wil je meer begrijpen wat er gebeurt als je grondstoffen samen gooit, op je stuk aanbrengt en in de oven zet? Dan is deze initiatie in het glazuren wellicht iets voor jou.

In deze tweedaagse workshop geef ik een basis om zelf aan de slag te kunnen met eigen gemaakte steengoed glazuren. De glazuurrecepten zijn geschikt voor een temperatuur van 1220 - 1240 graden. Theorie (presentatie) en praktijk (glazuurtesten maken) worden afgewisseld.

 

Tijdens de tweedaagse komen volgende zaken aan bod:

 • Wat is een glazuur?

 • Uit welke basiscomponenten wordt een glazuur opgebouwd?

 • Welke grondstoffen worden gebruikt om glazuren aan te maken?

 • Wat zijn nu eigenlijk opaak makers en kleurende oxiden?

 • Hoe lees en interpreteer je een glazuurrecept?

 • Hoe ga je veilig aan de slag?

 • Welke verschillende glazuur testmethodes zijn er? We testen verschillende methodes uit in de praktijk. 

Wie:

Deze cursus is geschikt voor iedereen die geen of beperkte ervaring heeft met het zelf samenstellen van glazuren.

Let op: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven nemen liever niet deel. We werken met metaaloxiden en hoewel we de nodige beschermingsmaatregelen nemen, zoals handschoenen en mondmasker, blijft het toch riskant. Deelnemen is op eigen risico. ​

Wanneer en waar:

30 november en 5 december in Studio Campo in Asse

27 december en 30 december in Atelier Craquelé in Leuven

Prijs: 

Zie website van de desbetreffende ateliers voor meer info. 

Meenemen:

 • Schort

 • Handdoek

 • Mondmasker (FFP3, aan te kopen in een doe-het-zelf zaak of een keramiekwinkel); kan ook aangekocht worden tijdens de les.

 • Rekenmachine (liefst niet met de GSM)

 • Notitieboekje

 • Glazuurpotlood (optioneel, er zijn potloden ter beschikking en dit kan ook aangekocht worden tijdens de les)

 • Oude keukenmixer (optioneel want er zijn mixers beschikbaar, je kan deze mixer later niet opnieuw in de keuken gebruiken!)

 • Lunch

Inschrijven: 

Inschrijven kan online via de website van de desbetreffende studio's:

Atelier Craquelé in Leuven

OP STAP MET SEGER EN STULL

Nieuwe datum wordt ingepland - sessie zal online doorgaan omwille van COVID-19

Heb je al een basiskennis over glazuren? Zijn begrippen zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux je niet totaal vreemd? Volgde je al ergens een basis glazuurcursus maar heb je zin in meer? Dan is deze tweedelige theoretische avondcursus zeker iets voor jou! 

Tijdens de eerste les bespreken we de Segerformule of UMF. Wat is deze formule, waarom is ze nuttig en vooral, hoe bereken je die Seger formule nu eigenlijk. Tegenwoordig wordt ze ons kant en klaar aangereikt op websites zoals Glazy.org maar toch is het nuttig om het minstens één keertje zelf gedaan te hebben. Op deze manier weet je waar die getallen vandaan komen en kan je ze veel beter interpreteren en begrijpen. Je krijgt alle uitleg die je nodig hebt en dan gaan we zelf aan de slag met oefeningen. Wees gerust, je mag een rekenmachine gebruiken :-) 

Op de tweede lesavond bekijken en analyseren we glazuurrecepten aan de hand van Glazy.org. We onderzoeken onder andere de Stull map. Dat is het grafiekje dat je op Glazy kan zien maar waar je misschien niet exact van weet wat het weergeeft en daar brengen we dus verandering in. We bekijken silica/alumina en flux ratio's en leren wat die betekenen. Met de opgedane theorie gaan we dieper in op glazuurstabiliteit en matte en glanzende glazuren. 

Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds enige ervaring heeft met glazuurtheorie. Je kent de basiscomponenten van een glazuur zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux. Je hoort het niet in Keulen donderen bij grondstoffen zoals kwarts en veldspaat. Je moet zeker geen gedetailleerde kennis hebben, de basis wordt sowieso herhaald. 

Waar en wanneer:

Datum wordt ingepland begin 2021. De sessies zullen online maar interactief doorgaan via Zoom. 

Prijs: 

De tweedelige theoriecursus kost 95 euro. Alle cursisten krijgen na elke les de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Daarnaast worden de sessies opgenomen en worden deze opnames ook aan alle cursisten bezorgd. 

Meebrengen:

 • Rekenmachine

 • Notitieboekje en schrijfgerief

 • Laptop of PC (optioneel en enkel voor les 2)

Inschrijven: 

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 95 euro op BE72 7360 7530 6016 t.av. SOGO CommV met als mededeling "Seger en Stull- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot een week voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

Indien je minder dan een week voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

De cursus gaat door vanaf 10 personen. 

DRAAICURSUS MAANDAGAVOND 

19h00 tot 22h00 bij Markt1 in Rumst (volzet - wachtlijst)

Altijd al zin gehad om te proeven van het prachtige pottenbakkersambacht dan is deze cursus iets voor jou!

Deze 12-delige cursus richt zich op beginners en licht-gevorderden die nog nooit klei hebben gedraaid op de draaischijf of hun basis willen opfrissen en bijschaven. We leren klei kneden, recycleren, centreren en optrekken tot vormen zoals vaasjes, tasjes en kommetjes. Er wordt tijdens de cursus ook een glazuurmoment voorzien waarin gebakken potjes afgewerkt worden. 

Er worden maximum 11 cursisten toegelaten dus de begeleiding is erg individueel en iedereen krijgt de kans om te leren op zijn eigen tempo. 

Waar en wanneer: 

Maandagavond van 19h00 tot 22h00.

Lesdata 2021

Lessenreeks 1 (10 lessen)

4, 11, 18 en 25 januari

1, 8, 22 februari

1 en 8 maart 

22 maart 

Vetgedrukte les is een glazuurmoment waarbij alle stukken worden afgewerkt met een glazuurlaagje. Daarna worden ze gebakken op 1250°C en kunnen ze nadien opgehaald worden zodat je er thuis van kan genieten! 

Prijs: 

390 euro voor de reeks. 

Steengoedklei (verrassingsklei, wit, grijs, ...) is inbegrepen. Bisquitbak inbegrepen. Kosten voor glazuurbak van afgewerkte stukken worden apart verrekend op basis van gewicht. 

Gemiste lessen kunnen niet ingehaald worden en worden ook niet terugbetaald. 

Draai en afdraai gerief wordt voorzien voor de cursisten maar je kan ook een eigen setje aankopen in het winkeltje van Markt 1 indien gewenst. De winkel is steeds open tijdens de les! 

Meenemen: 

 • schort

 • 2 handdoeken die vuil mogen worden

 • extra handenhanddoek (corona maatregel)

 • mondmasker (verplicht steeds te dragen, corona maatregel)

 • slechte kleren en schoenen aandoen (alle vlekken kunnen eruit)

 • korte nagels

Inschrijven:

Ben je ook enthousiast? Je kan je inschrijven door me een mail te sturen (klik op het knopje hieronder om rechtstreeks naar het inschrijfformulier te gaan). Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "draaien maandagavond - naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden. 

Deze cursus is momenteel volzet. Je kan je echter op de wachtlijst laten zetten. Als er iemand wegvalt kan jij misschien dat plekje innemen. 

 

Annulatie: 

Mocht je toch verhinderd zijn kan je de cursus annuleren tot op een maand voor de cursus. Ik betaal het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het cursusgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is betaal ik het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

©2020 by SOGO KERAMIEK