WORKSHOPS

Ik huur momenteel het prachtige atelier van Markt1 in Rumst voor mijn workshops pottendraaien en glazuren. Af en toe geef ik elders les op verplaatsing en sinds kort geef ik ook workshops online. Scroll om te lezen welke cursussen ik momenteel aanbied! 

INTENSIEVE DRIEDAAGSE SERIEDRAAIEN 
12, 13 en 14 oktober van 9h30 tot 16h00 met apart glazuurmoment (volzet - wachtlijst)

In deze driedaagse gaan we ons volop toeleggen op het draaien van series. We proberen, elk op ons eigen tempo en niveau, nagenoeg identieke potten te draaien. Dat kunnen borden of tassen zijn maar ook vaasjes of dekselpotjes. Alles kan en mag. Ik stel voor iedereen de beste tools ter beschikking zoals bats en professionele meetmaatjes van Julius Handmade (zie foto) zodat je alle troeven in handen hebt om perfecte series te maken. 

Er worden maximum 11 cursisten toegelaten dus de begeleiding is erg individueel en iedereen krijgt de kans om te leren op zijn eigen tempo. 

Wie:

In deze cursus is ervaring aan de draaischijf noodzakelijk. Je moet vlot 500g kunnen centreren en optrekken om te kunnen deelnemen. 

Waar en wanneer: 

12, 13 en 14 oktober 2021 van 09h30 tot 16h00

Markt 1 in Rumst

Prijs: 

291 euro voor de driedaagse workshop en apart glazuurmoment. 

Verschillende soorten klei (witbakkend, grijsbakkend, spikkel en porselein) kunnen bij Markt1 aangekocht worden. Bisquitbak is  inbegrepen in de prijs van de cursus. Kosten voor glazuurbak van afgewerkte stukken worden apart verrekend op basis van gewicht. Je kiest helemaal zelf of en wat je bijhoudt. 

Draai en afdraai gerief alsook bats en meetmaatjes worden voorzien voor de cursisten maar je kan uiteraard ook je eigen spullen meenemen. Daarnaast kan je ook tools aankopen in het winkeltje van Markt 1 indien gewenst. De winkel is steeds open tijdens de les! Ook de professionele meetmaatjes van Julius Handmade worden aangeboden met een mooie en exclusieve korting!! 

Meenemen: 

 • schort

 • 2 handdoeken die vuil mogen worden

 • extra handenhanddoek (corona maatregel)

 • mondmasker (verplicht steeds te dragen, corona maatregel)

 • slechte kleren en schoenen aandoen (alle vlekken kunnen eruit)

 • korte nagels

 • houten plankjes en bats (er worden er voorzien maar als je van plan bent om 50 borden te draaien kan wat extra nooit kwaad)

Inschrijven:

Ben je ook enthousiast? Je kan je inschrijven via het inschrijvingsformulier (klik op het knopje hieronder). Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "draaidriedaagse datum - naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden. Deze workshop is momenteel volzet. Laat je op de wachtlijst zetten, misschien valt er iemand af of kan je een volgende keer deelnemen. 

 

Annulatie: 

Mocht je toch verhinderd zijn kan je de cursus annuleren tot op een maand voor de cursus. Ik betaal het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het cursusgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is betaal ik het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Als de cursus niet kan doorgaan omwille van Corona maatregelen wordt deze uitgesteld. Indien de nieuwe datum niet past wordt het cursusbedrag integraal terugbetaald! 

TWEEDAAGSE GLAZUUR INITIATIE
Verschillende data en locaties in Vlaanderen (zie tekst)

Heb je ondertussen ook wat bestofte glazuurboeken en/of recepten liggen maar weet je niet hoe er nu precies aan te beginnen?  

Heb je al online glazuurrecepten gevonden maar raak je er toch niet helemaal wijs uit? Wil je meer begrijpen wat er gebeurt als je grondstoffen samen gooit, op je stuk aanbrengt en in de oven zet? Dan is deze initiatie in het glazuren wellicht iets voor jou.

In deze tweedaagse workshop geef ik een basis om zelf aan de slag te kunnen met eigen gemaakte steengoed glazuren. De glazuurrecepten zijn geschikt voor een temperatuur van 1220 - 1240 graden. Theorie (presentatie) en praktijk (glazuurtesten maken) worden afgewisseld.

 

Tijdens de tweedaagse komen volgende zaken aan bod:

 • Wat is een glazuur?

 • Uit welke basiscomponenten wordt een glazuur opgebouwd?

 • Welke grondstoffen worden gebruikt om glazuren aan te maken?

 • Wat zijn nu eigenlijk opaak makers en kleurende oxiden?

 • Hoe lees en interpreteer je een glazuurrecept?

 • Hoe ga je veilig aan de slag?

 • Welke verschillende glazuur testmethodes zijn er? We testen verschillende methodes uit in de praktijk. 

Wie:

Deze cursus is geschikt voor iedereen die geen of beperkte ervaring heeft met het zelf samenstellen van glazuren.

Let op: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven nemen liever niet deel. We werken met metaaloxiden en hoewel we de nodige beschermingsmaatregelen nemen, zoals handschoenen en mondmasker, blijft het toch riskant. Deelnemen is op eigen risico. ​

Wanneer en waar (inschrijven via de desbetreffende ateliers!):

Ossekop in Gent - 7 en 17 oktober: 

https://ossekop.be/collections/workshops/products/tweedaagse-glazuur-initiatie-met-sogo

 

Ateljee SV in Lille - 18 en 25 oktober : 

https://www.ateljeesv.be/aanbod/workshops

 

Studio Campo in Asse - 15 en 21 november: 

https://www.studiocampo.be/?a=event&event=181&slot=1114

 

Kafé Keramiek in Brugge - 3 en 10 december: 

https://kafekeramiek.be/product/tweedaagse-glazuurcursus-voor-beginners-met-sofie-goethals/

 

Craquelé in Leuven - 7 en 9 januari 2022: 

https://craquele.be/aanbod/2-daagse-glazuren-met-sofie-goethals-27-en-30-12/

Prijs: 

220 euro voor de workshop 

Alle grondstoffen en materialen zijn inbegrepen alsook het bakken van de stalen. Alle cursisten krijgen de resultaten met foto's en het cursusmateriaal digitaal toegestuurd na de workshop. 

Meenemen:

 • Schort

 • Handdoek

 • Mondmasker (FFP3, aan te kopen in een doe-het-zelf zaak of een keramiekwinkel); kan ook aangekocht worden tijdens de les.

 • Rekenmachine (liefst niet met de GSM)

 • Notitieboekje

 • Glazuurpotlood (optioneel, er zijn potloden ter beschikking en dit kan ook aangekocht worden tijdens de les)

 • Oude keukenmixer (optioneel want er zijn mixers beschikbaar, je kan deze mixer later niet opnieuw in de keuken gebruiken!)

 • Lunch

Inschrijven: 

Voor de workshops op verplaatsing moet je je inschrijven via de desbetreffende ateliers via de link bij het kopje "Wanneer en waar". 

GLAZUURCONSISTENTIE, VISCOSITEIT EN SOORTELIJK GEWICHT
Nog geen nieuwe datum - zet je op de wachtlijst! 

Op bovenstaande foto zie je twee tassen. Bij de linkse tas dekt het glazuur niet mooi waardoor de kleur gelig is en niet consistent. Daarnaast vertoont het glazuur ook glazuurfouten zoals speldenprikken. De rechtse tas is mooi egaal gedekt, de kleur is exact wat ik voor ogen had en was ook veel aangenamer om te glazuren. Het glazuur droogde niet té snel na applicatie maar bleef ook geen uur nat. Geloof me of niet maar op deze twee tassen staat exact hetzelfde glazuur. Dezelfde grondstoffen, dezelfde samenstelling, dezelfde oven, dezelfde atmosfeer, dezelfde temperatuur. Wat is dan het verschil? Hoe het glazuur is aangemaakt. Het linkse glazuur bevat veel te veel water en was niet bijkomend geflocculeerd (ingedikt). Het rechtse glazuur bevat net de juiste hoeveelheid water en heb ik een beetje gedeflocculeerd (dunner gemaakt maar niet met water). Hoe ik weet dat dit het resultaat verbetert? Omdat ik het soortelijk gewicht van mijn glazuur vooraf heb bepaald. 

Komt deze problematiek je bekend voor? Is jouw glazuur niet altijd consistent? De ene keer is het goed, de andere keer niet? Is jouw transparant glazuur soms melkachtig wit? Verwacht je een donkerblauwe levendige glazuur en draait die soms eerder groen of zelfs bruin uit? Druipt je glazuur soms tot op de ovenplaat terwijl de temperatuur 100% zeker goed zat voor de samenstelling? Blijf je maar water toevoegen aan je glazuur maar blijft die dik?

Als dit herkenbaar is, dan is deze cursus voor jou een must! Ik leer je alles wat je moet weten over glazuurdikte, viscositeit, flocculeren en deflocculeren zodat je telkens opnieuw perfecte resultaten haalt met jouw glazuren. Ik geef ook praktijkdemonstraties aan de hand van filmpjes tijdens deze workshop. Na deze 3 uur durende cursus kun je perfect zelf aan de slag om je glazuren op punt te stellen. 

Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds (een beperkte) ervaring heeft met glazuren in de praktijk. Je glazuurde dus als eens (met een dompel of gietglazuur) een werkstuk, al dan niet met problemen. Je hebt totaal geen theoretische voorkennis nodig over glazuren om deze workshop te kunnen volgen. 

Wanneer en waar:

23 april 19h00 tot 22h00

Sessie zal online doorgaan met Zoom. Dit is een eenvoudig platform voor online video conferenties. 

Prijs: 

Deze workshop kost 65 euro. Na de cursus krijgt iedereen de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Bovendien krijg je een 60ml spuit, een flesje deflocculans en een zakje flocculans thuis toegestuurd zodat je zelf meteen aan de slag kan. Daarnaast wordt de workshop ook opgenomen en gedeeld met de cursisten, een echte meerwaarde om later nog eens opnieuw te kunnen beluisteren. 

Meenemen:

 • Rekenmachine

 • Notitieboekje en schrijfgerief

 

Inschrijven: 

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 65 euro op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "Glazuurconsistentie- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

Er is nog geen nieuwe datum gepland. Laat je zeker op de wachtlijst zetten! Ik organiseer deze workshop meerdere keren per jaar. 

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot twee weken voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 10 euro administratieve kosten. 

Indien je minder dan twee weken voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 10 euro administratieve kosten. 

OP STAP MET SEGER EN STULL
Nog geen nieuwe datum - zet je op de wachtlijst!

Heb je al een basiskennis over glazuren? Zijn begrippen zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux je niet totaal vreemd? Volgde je al ergens een basis glazuurcursus maar heb je zin in meer? Dan is deze tweedaagse workshop met veel theorie maar ook praktijk zeker iets voor jou! 

Tijdens de eerste dag bespreken we de Segerformule of UMF.

Wat is deze formule, waarom is ze nuttig en vooral, hoe bereken je die Seger formule nu eigenlijk. Tegenwoordig wordt ze ons kant en klaar aangereikt op websites zoals Glazy.org maar toch is het nuttig om het minstens één keertje zelf gedaan te hebben. Op deze manier weet je waar die getallen vandaan komen en kan je ze veel beter interpreteren en begrijpen. Je krijgt alle uitleg die je nodig hebt en dan gaan we zelf aan de slag met oefeningen. Wees gerust, je mag een rekenmachine gebruiken 

Na de middag gaan we praktisch aan de slag met enkele eigen glazuren die je gebruikt of wilt gebruiken en waar je misschien niet helemaal tevreden over bent. We maken eerst de glazuren in hun oorspronkelijke vorm, zoals ze beschreven zijn in boeken, online of in je eigen recept. ​

Op de tweede dag bekijken, analyseren en verbeteren we jouw eigen glazuurrecepten aan de hand van Glazy.org. We onderzoeken onder andere de Stull map. Dat is het grafiekje dat je op Glazy kan zien maar waar je misschien niet exact van weet wat het weergeeft en daar brengen we dus verandering in. We bekijken silica/alumina en flux ratio’s en leren wat die betekenen.

Met de opgedane theorie gaan we dieper in op glazuurstabiliteit en matte en glanzende glazuren. We gebruiken de software om de eigen recepten te verbeteren, althans in theorie. Daarna gaan we praktisch aan de slag en mengen we onze nieuwe verbeterde stalen. De stalen zelf worden nadien gebakken en via een video die met jou gedeeld wordt geanalyseerd. Je krijgt de stalen uiteraard ook toegestuurd of je kan ze ophalen. Bovendien worden toekomstige verbeterpuntjes aangegeven zodat je thuis verder aan de slag kan met de opgedane kennis.

Voor wie: 

Deze cursus is geschikt voor iedereen die reeds enige ervaring heeft met glazuurtheorie. Je kent de basiscomponenten van een glazuur zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux. Je hoort het niet in Keulen donderen bij grondstoffen zoals kwarts en veldspaat. Je volgde eventueel al een glazuurcursus of verdiepte jezelf online en in boeken.

Waar en wanneer:

Nog geen nieuwe datum, zet je hier op de wachtlijst! 

Meebrengen: 

 • notitieboekje!

 • rekenmachine

Inschrijven: 

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 65 euro op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "Glazuurconsistentie- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

Er is nog geen nieuwe datum gepland. Laat je zeker op de wachtlijst zetten! Ik organiseer deze workshop meerdere keren per jaar. 

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot twee weken voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 10 euro administratieve kosten. 

Indien je minder dan twee weken voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 10 euro administratieve kosten.