WORKSHOPS

Ik huur momenteel het prachtige atelier van Markt1 in Rumst voor mijn workshops pottendraaien en glazuren. Af en toe geef ik elders les op verplaatsing en sinds kort geef ik ook workshops online en verkoop ik DIY glazuur testboxen. Scroll om te lezen welke cursussen ik momenteel aanbied! 

DIY GLAZUUR TESTBOX

Volledig pakket met grondstoffen en materialen + online workshop met presentaties en video's: pre-order

Je wilt graag meer leren over wat glazuren zijn en hoe je ze maakt maar je weet niet goed waar te beginnen? Je wilt wel een glazuurcursus volgen maar het coronavirus strooit roet in het eten? Je leert graag op je eigen tempo? Ja? Dan is deze box met online workshop iets voor jou! 

 

Met deze glazuur testbox krijg je een compleet pakket met alle grondstoffen en materialen die je nodig hebt om zelf thuis aan de slag te gaan. Je maakt maar liefst 55 verschillende kleuren glazuur geschikt voor baktemperaturen van 1220°C tot 1260°C. 

Naast de fysieke testbox krijg je ook exclusieve toegang tot een beveiligde ledenpagina op mijn website. Op deze webpagina zijn per onderdeel presentaties en video's beschikbaar om je te begeleiden tijdens het testen en je meer theoretische achtergrond te bieden over glazuren. Je krijgt eveneens de kans om alle presentaties en documentatie te downloaden in PDF formaat. Daarnaast is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan mij of medecuristen per onderdeel. 

Je krijgt één jaar lang toegang tot de ledenpagina na aankoop van deze testbox. 

Na deze DIY workshop ben je in staat om zelf glazuren te maken en je krijgt bovendien vier verschillende glazuurrecepten om zelf mee te experimenteren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Wat zit er in de box:

 • 55 gedraaide testtegels in witte steengoedklei

 • 10 potten met reeds afgewogen poeder basisglazuur en 10 verschillende kleurende oxiden

 • mixer 

 • glazuurpotlood

 • mondmasker FFP3

 • nitril handschoenen

 • alcoholstift

 • 45 testpotjes

 • spuit

 • afdruk van de oefening 

 • vijf Orton kegels (om de stooktemperatuur te bepalen)#

 • 50g klei (om de kegels in vast te zetten)#

 • verzendlabel en verzendoos*

 

# Dit zit enkel in de testbox zonder bakservice.

* Dit zit enkel in de testbox met bakservice.

 

Wat heb je zelf nodig?

Eigenlijk niets behalve tijd en goesting: het praktische werk zelf duurt ongeveer vier uur. 

 

 • Welke topics komen in de cursus aan bod:

 • Wat voor glazuren gaan we maken? 

 • Wat is een glazuur?

 • Welke grondstoffen zitten er in een glazuur?

 • De multimeng testmethode uitgelegd

 • Veiligheid en milieu

 • Kleurende oxiden

 • Wat is een stabiel glazuur? 

 • Temperatuur en stoken

Welke ervaring heb ik nodig? 

Helemaal niets! Deze DIY box is gericht op beginners die nog niets of bijna niets afweten van glazuren. Ook keramisten met al glazuurervaring die meer, betere en gestructureerde kennis willen opdoen of nieuwe glazuren en testmethodes willen ontdekken zullen iets hebben aan deze testbox. 

 

Welke box moet ik kiezen? 

Als je een keramiekoven (stooktemperaturen tot 1250°C) hebt kies je voor de testbox zonder bakservice. Die is goedkoper en je kan sneller je resultaat bekijken. Ik begeleid je tijdens de presentatie in het instellen van de juiste stookcurve. Je krijgt bovendien vijf Orton kegels die je na de stook een idee geven over de werkelijke baktemperatuur. 

Als je geen oven hebt stuur je de geglazuurde en voorzichtig ingepakte stalen terug naar mij op met de bijgevoegde verzenddoos en label. Ik bak de stalen dan voor jou en stuur je de gebakken testtegels terug op. Gemakkelijk toch? 

 

Je kan kiezen tussen een echte zachte matte of een mooie glanzende glazuur in de testbox. Welke textuur krijgt jouw voorkeur? 

Prijs

De prijs hangt af van het type box dat je kiest:

225 euro voor een testbox zonder bakservice

260 euro voor een testbox met bakservice

OP STAP MET SEGER EN STULL

1 en 8 februari van 19h00 tot 22h00 (volzet)

Heb je al een basiskennis over glazuren? Zijn begrippen zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux je niet totaal vreemd? Volgde je al ergens een basis glazuurcursus maar heb je zin in meer? Dan is deze tweedelige theoretische avondcursus zeker iets voor jou!

Tijdens de eerste les bespreken we de Segerformule of UMF. Wat is deze formule, waarom is ze nuttig en vooral, hoe bereken je die Seger formule nu eigenlijk. Tegenwoordig wordt ze ons kant en klaar aangereikt op websites zoals Glazy.org maar toch is het nuttig om het minstens één keertje zelf gedaan te hebben. Op deze manier weet je waar die getallen vandaan komen en kan je ze veel beter interpreteren en begrijpen. Je krijgt alle uitleg die je nodig hebt en dan gaan we zelf aan de slag met oefeningen. Wees gerust, je mag een rekenmachine gebruiken :-)

Op de tweede lesavond bekijken en analyseren we glazuurrecepten aan de hand van Glazy.org. We onderzoeken onder andere de Stull map. Dat is het grafiekje dat je op Glazy kan zien maar waar je misschien niet exact van weet wat het weergeeft en daar brengen we dus verandering in. We bekijken silica/alumina en flux ratio's en leren wat die betekenen. Met de opgedane theorie gaan we dieper in op glazuurstabiliteit en matte en glanzende glazuren.

Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds enige ervaring heeft met glazuurtheorie. Je kent de basiscomponenten van een glazuur zoals glasvormer, stabilisator en smeltpuntverlager of flux. Je hoort het niet in Keulen donderen bij grondstoffen zoals kwarts en veldspaat. Je moet zeker geen gedetailleerde kennis hebben, de basis wordt sowieso herhaald.

Waar en wanneer:

1 en 8 febuari van 19h00 tot 22h00. Interactief, live maar online via Zoom (COVID-19 maatregelen).

Prijs:

De tweedelige theoriecursus kost 95 euro. Alle cursisten krijgen na elke les de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Daarnaast worden de sessies opgenomen en worden deze opnames ook aan alle cursisten bezorgd.

Meebrengen:

 • Rekenmachine

 • Notitieboekje en schrijfgerief

 • Laptop of PC (optioneel en enkel voor les 2)

Inschrijven:

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 95 euro op BE72 7360 7530 6016 t.av. SOGO CommV met als mededeling "Seger en Stull- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 10 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot een week voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten.

Indien je minder dan een week voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten.

De cursus gaat door vanaf 10 personen.

GLAZUURCONSISTENTIE, VISCOSITEIT EN SOORTELIJK GEWICHT 

11 januari 19h00 tot 22h00 - online, live en met interactie via Zoom (volzet - wachtlijst)

Op bovenstaande foto zie je twee tassen. Bij de linkse tas dekt het glazuur niet mooi waardoor de kleur gelig is en niet consistent. Daarnaast vertoont het glazuur ook glazuurfouten zoals speldenprikken. De rechtse tas is mooi egaal gedekt, de kleur is exact wat ik voor ogen had en was ook veel aangenamer om te glazuren. Het glazuur droogde niet té snel na applicatie maar bleef ook geen uur nat. Geloof me of niet maar op deze twee tassen staat exact hetzelfde glazuur. Dezelfde grondstoffen, dezelfde samenstelling, dezelfde oven, dezelfde atmosfeer, dezelfde temperatuur. Wat is dan het verschil? Hoe het glazuur is aangemaakt. Het linkse glazuur bevat veel te veel water en was niet bijkomend geflocculeerd (ingedikt). Het rechtse glazuur bevat net de juiste hoeveelheid water en heb ik een beetje gedeflocculeerd (dunner gemaakt maar niet met water). Hoe ik weet dat dit het resultaat verbetert? Omdat ik het soortelijk gewicht van mijn glazuur vooraf heb bepaald. 

Komt deze problematiek je bekend voor? Is jouw glazuur niet altijd consistent? De ene keer is het goed, de andere keer niet? Is jouw transparant glazuur soms melkachtig wit? Verwacht je een donkerblauwe levendige glazuur en draait die soms eerder groen of zelfs bruin uit? Druipt je glazuur soms tot op de ovenplaat terwijl de temperatuur 100% zeker goed zat voor de samenstelling? Blijf je maar water toevoegen aan je glazuur maar blijft die dik?

 

Als dit herkenbaar is, dan is deze cursus voor jou een must! Ik leer je alles wat je moet weten over glazuurdikte, viscositeit, flocculeren en deflocculeren zodat je telkens opnieuw perfecte resultaten haalt met jouw glazuren. Ik geef ook praktijkdemonstraties aan de hand van filmpjes tijdens deze workshop. Na deze 3 uur durende cursus kun je perfect zelf aan de slag om je glazuren op punt te stellen. 

Wie:

De cursus is geschikt voor iedereen die reeds (een beperkte) ervaring heeft met glazuren in de praktijk. Je glazuurde dus als eens (met een dompel of gietglazuur) een werkstuk, al dan niet met problemen. Je hebt totaal geen theoretische voorkennis nodig over glazuren om deze workshop te kunnen volgen. 

Wanneer en waar:

11 januari 19h00 tot 22h00

Sessie zal online doorgaan met Zoom. 

Prijs: 

Deze workshop kost 60 euro. Na de cursus krijgt iedereen de volledige presentatie digitaal toegestuurd. Bovendien krijg je een 60ml spuit, een flesje deflocculans en een zakje flocculans thuis toegestuurd zodat je zelf meteen aan de slag kan. Daarnaast wordt de workshop ook opgenomen en gedeeld met de cursisten, een echte meerwaarde om later nog eens opnieuw te kunnen beluisteren. 

Meenemen:​

 • Rekenmachine

 • Notitieboekje en schrijfgerief

Inschrijven: 

Je kan je inschrijven door het inschrijvingsformulier in te vullen door hier te klikken. Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag van 60 euro op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "Glazuurconsistentie- naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden.

Annulatie:

Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je annuleren tot een maand voor aanvang van de cursus. Het inschrijvingsgeld wordt dan terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is, wordt het inschrijvingsgeld ook terugbetaald met vermindering van 20 euro administratieve kosten. 

De cursus gaat door vanaf 10 personen. 

INTENSIEVE DRIEDAAGSE SERIEDRAAIEN 

6, 7 en 8 april van 9h30 tot 16h00 met apart glazuurmoment (volzet - wachtlijst)

21, 22 en 23 april van 9h30 tot 16h00 met apart glazuurmoment (volzet - wachtlijst)

In deze driedaagse gaan we ons volop toeleggen op het draaien van series. We proberen, elk op ons eigen tempo en niveau, nagenoeg identieke potten te draaien. Dat kunnen borden of tassen zijn maar ook vaasjes en dekselpotjes. Alles kan en mag. Ik stel voor iedereen de beste tools ter beschikking zoals bats en professionele meetmaatjes van Julius Handmade (zie foto) zodat je alle troeven in handen hebt om perfecte series te maken. 

Er worden maximum 11 cursisten toegelaten dus de begeleiding is erg individueel en iedereen krijgt de kans om te leren op zijn eigen tempo. 

Wie:

In deze cursus is enige ervaring aan de draaischijf noodzakelijk. Je moet 500g kunnen centreren en optrekken om te kunnen deelnemen. 

Waar en wanneer: 

6, 7 en 8 april van 9h30 tot 16h00 met apart glazuurmoment dat tijdens de cursus afgesproken wordt. 

OF 

21, 22 en 23 april van 9h30 tot 16h00 met apart glazuurmoment dat tijdens de cursus afgesproken wordt. 

Prijs: 

291 euro voor de driedaagse workshop en apart glazuurmoment. 

Verschillende soorten klei (witbakkend, grijsbakkend, spikkel en porselein) kunnen bij Markt1 aangekocht worden. Bisquitbak is  inbegrepen in de prijs van de cursus. Kosten voor glazuurbak van afgewerkte stukken worden apart verrekend op basis van gewicht. Je kiest helemaal zelf of en wat je bijhoudt. 

Draai en afdraai gerief alsook bats en meetmaatjes worden voorzien voor de cursisten maar je kan uitearard ook je eigen spullen meenemen. Daarnaast kan je ook tools aankopen in het winkeltje van Markt 1 indien gewenst. De winkel is steeds open tijdens de les! Ook de professionele meetmaatjes van Julius Handmade worden aangeboden met een mooie en exclusieve korting!! 

Meenemen: 

 • schort

 • 2 handdoeken die vuil mogen worden

 • extra handenhanddoek (corona maatregel)

 • mondmasker (verplicht steeds te dragen, corona maatregel)

 • slechte kleren en schoenen aandoen (alle vlekken kunnen eruit)

 • korte nagels

 • houten plankjes en bats (er worden er voorzien maar als je van plan bent om 50 borden te draaien kan wat extra nooit kwaad)

Inschrijven:

Ben je ook enthousiast? Je kan je inschrijven via het inschrijvingsformulier (klik op het knopje hieronder). Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "draaidriedaagse datum - naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden. 

 

Annulatie: 

Mocht je toch verhinderd zijn kan je de cursus annuleren tot op een maand voor de cursus. Ik betaal het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het cursusgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is betaal ik het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Als de cursus niet kan doorgaan omwille van Corona maatregelen wordt deze uitgesteld. Indien de nieuwe datum niet past wordt het cursusbedrag integraal terugbetaald! 

TWEEDAAGSE GLAZUUR INITIATIE

25 en 30 januari - Karwij (Laarne)

22 en 27 februari - Atelier Craquelé (Leuven)

26 februari en 5 maart - Nomadics Ceramics (Brugge)

Heb je ondertussen ook wat bestofte glazuurboeken en/of recepten liggen maar weet je niet hoe er nu precies aan te beginnen?  

Heb je al online glazuurrecepten gevonden maar raak je er toch niet helemaal wijs uit? Wil je meer begrijpen wat er gebeurt als je grondstoffen samen gooit, op je stuk aanbrengt en in de oven zet? Dan is deze initiatie in het glazuren wellicht iets voor jou.

In deze tweedaagse workshop geef ik een basis om zelf aan de slag te kunnen met eigen gemaakte steengoed glazuren. De glazuurrecepten zijn geschikt voor een temperatuur van 1220 - 1240 graden. Theorie (presentatie) en praktijk (glazuurtesten maken) worden afgewisseld.

 

Tijdens de tweedaagse komen volgende zaken aan bod:

 • Wat is een glazuur?

 • Uit welke basiscomponenten wordt een glazuur opgebouwd?

 • Welke grondstoffen worden gebruikt om glazuren aan te maken?

 • Wat zijn nu eigenlijk opaak makers en kleurende oxiden?

 • Hoe lees en interpreteer je een glazuurrecept?

 • Hoe ga je veilig aan de slag?

 • Welke verschillende glazuur testmethodes zijn er? We testen verschillende methodes uit in de praktijk. 

Wie:

Deze cursus is geschikt voor iedereen die geen of beperkte ervaring heeft met het zelf samenstellen van glazuren.

Let op: zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven nemen liever niet deel. We werken met metaaloxiden en hoewel we de nodige beschermingsmaatregelen nemen, zoals handschoenen en mondmasker, blijft het toch riskant. Deelnemen is op eigen risico. ​

Wanneer en waar:

25 en 30 januari - Karwij (Laarne)

22 en 27 februari - Atelier Craquelé (Leuven)​

26 februari en 5 maart - Nomadics Ceramics (Brugge)

Prijs: 

Zie website van de desbetreffende ateliers voor meer info. 

Meenemen:

 • Schort

 • Handdoek

 • Mondmasker (FFP3, aan te kopen in een doe-het-zelf zaak of een keramiekwinkel); kan ook aangekocht worden tijdens de les.

 • Rekenmachine (liefst niet met de GSM)

 • Notitieboekje

 • Glazuurpotlood (optioneel, er zijn potloden ter beschikking en dit kan ook aangekocht worden tijdens de les)

 • Oude keukenmixer (optioneel want er zijn mixers beschikbaar, je kan deze mixer later niet opnieuw in de keuken gebruiken!)

 • Lunch

Inschrijven: 

Inschrijven kan online via de website van de desbetreffende studio's:

Atelier Craquelé in Leuven

Karwij in Laarne

Nomadics Ceramics in Brugge

DRAAICURSUS MAANDAGAVOND 

19h00 tot 22h00 bij Markt1 in Rumst (volzet - wachtlijst)

Altijd al zin gehad om te proeven van het prachtige pottenbakkersambacht dan is deze cursus iets voor jou!

Deze 12-delige cursus richt zich op beginners en licht-gevorderden die nog nooit klei hebben gedraaid op de draaischijf of hun basis willen opfrissen en bijschaven. We leren klei kneden, recycleren, centreren en optrekken tot vormen zoals vaasjes, tasjes en kommetjes. Er wordt tijdens de cursus ook een glazuurmoment voorzien waarin gebakken potjes afgewerkt worden. 

Er worden maximum 11 cursisten toegelaten dus de begeleiding is erg individueel en iedereen krijgt de kans om te leren op zijn eigen tempo. 

Waar en wanneer: 

Maandagavond van 19h00 tot 22h00.

Lesdata 2021

Lessenreeks 1 (10 lessen)

4, 11, 18 en 25 januari

1, 8, 22 februari

1 en 8 maart 

22 maart 

Vetgedrukte les is een glazuurmoment waarbij alle stukken worden afgewerkt met een glazuurlaagje. Daarna worden ze gebakken op 1250°C en kunnen ze nadien opgehaald worden zodat je er thuis van kan genieten! 

Prijs: 

390 euro voor de reeks. 

Steengoedklei (verrassingsklei, wit, grijs, ...) is inbegrepen. Bisquitbak inbegrepen. Kosten voor glazuurbak van afgewerkte stukken worden apart verrekend op basis van gewicht. 

Gemiste lessen kunnen niet ingehaald worden en worden ook niet terugbetaald. 

Draai en afdraai gerief wordt voorzien voor de cursisten maar je kan ook een eigen setje aankopen in het winkeltje van Markt 1 indien gewenst. De winkel is steeds open tijdens de les! 

Meenemen: 

 • schort

 • 2 handdoeken die vuil mogen worden

 • extra handenhanddoek (corona maatregel)

 • mondmasker (verplicht steeds te dragen, corona maatregel)

 • slechte kleren en schoenen aandoen (alle vlekken kunnen eruit)

 • korte nagels

Inschrijven:

Ben je ook enthousiast? Je kan je inschrijven door me een mail te sturen (klik op het knopje hieronder om rechtstreeks naar het inschrijfformulier te gaan). Je inschrijving is pas compleet na positieve bevestigingsmail en na storting van het cursusbedrag op BE72 7360 7530 6016 t.a.v. SOGO CommV met als mededeling "draaien maandagavond - naam en voornaam". Bij niet tijdige betaling (binnen de 14 dagen na positieve bevestiging) kan je plaats aan iemand anders overgedragen worden. 

Deze cursus is momenteel volzet. Je kan je echter op de wachtlijst laten zetten. Als er iemand wegvalt kan jij misschien dat plekje innemen. 

 

Annulatie: 

Mocht je toch verhinderd zijn kan je de cursus annuleren tot op een maand voor de cursus. Ik betaal het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

Indien je minder dan een maand voor de cursus annuleert wordt het cursusgeld niet terugbetaald tenzij je zelf een plaatsvervanger kan vinden of er mensen op de wachtlijst jouw plekje kunnen innemen. Indien dat het geval is betaal ik het cursusgeld terug verminderd met 20 euro administratie kosten. 

©2020 by SOGO KERAMIEK