top of page
DSC_7818_edited.jpg

Poederglazuren aanmaken kan je perfect zelf

Ken je dat gevoel? De oven kan open na wat een eeuwigheid lijkt. Al je potten die je met zoveel liefde en tijd glazuurde in wel 12 nieuwe glazuurkleurtjes staan erin en je bent vreselijk nieuwsgierig naar het resultaat. Het moment is eindelijk daar, de klep gaat voorzichtig open en … wat een teleurstelling. Foute kleuren, afgedropen glazuur en andere glazuurfouten. Verlies de moed niet. Poederglazuren aanmaken kan jij perfect zelf.

Je hebt alleen wat slimme tips nodig.

Je eigen poederglazuren aanmaken is niet zo moeilijk! Je moet gewoon een aantal “regels” in acht nemen. Elk glazuur heeft zijn eigen willetje en moet op de juiste manier klaargemaakt worden. Gelukkig zijn er een aantal basisprincipes die altijd gelden. Als je die kent wordt het een fluitje van een cent. Jij kan met behulp van deze slimme tips zelf poederglazuren aanmaken. Lees verder en ga ervoor!

Laten we aan de slag gaan. Neem alle ingrediënten en benodigdheden alvast klaar. Zet zeker deze zaken binnen handbereik:

  • een weegschaal

  • maatbeker met water

  • twee emmers met deksel

  • FFP3 mondmasker

  • Mixer

  • Glazuurzeef (80 – 120 mesh)

Vergeet ook je notitieboekje niet. Alles nauwkeurig opschrijven is de sleutel tot succes!

Dutch D satijnglanzend turquoise glazuur

Meten is weten

Kocht je een glazuurpoeder of maak je het zelf? Nauwkeurig afwegen van de grondstoffen of het glazuurpoeder is essentieel. Een precisieweegschaal tot 0.01 g nauwkeurig is handig voor kleine testjes of hele kleine hoeveelheden oxide. Poederglazuren aanmaken om te gebruiken op borden, tassen en ander gebruiksgoed doe je echter best op een iets grotere schaal. Daarvoor volstaat meestal een keukenweegschaal die tot 1g nauwkeurig weegt.

Water wegen

Jep, je hebt het goed gelezen. Je gaat water vanaf nu altijd afwegen. Beschouw het ook als een glazuur ingrediënt. Het is minstens even belangrijk als alle andere grondstoffen.
Voor de SOGO glazuren te koop bij Colpaert is het belangrijk de exacte hoeveelheid water vermeld op het etiket af te wegen. Voor andere glazuren die je zelf maakt is het essentieel om te starten met een kleine hoeveelheid water (75%). Je gebruikt in dit stadium liever te weinig water dan te veel. Aanlengen kan altijd; water afnemen is lastiger.

Mixen, mengen en roeren

Voeg het water toe aan een propere emmer met deksel. Doe daar vervolgens rustig het glazuurpoeder of de aparte grondstoffen bij. Vergeet je FFP3 mondmasker niet te dragen! 
Mix het mengsel dat je net aanmaakte krachtig. Er zijn twee opties:
•    Je gebruikt een staafmixer. Ideaal om maximum 1kg poederglazuur aan te maken.
•    Je monteert een verfmixer op een boor voor grotere hoeveelheden (>1kg). 
Mixen doe je minimaal 90 seconden maar het mag gerust langer zijn. Het mengsel moet klontervrij zijn.

Huh, zo'n dikke pap?

Bijna alle pas aangemaakte glazuren lijken op dikke yoghurt en sommige zelfs op havermoutpap. Wat je ook doet: VOEG – GEEN – WATER – TOE!

Ik weet het, je komt in de verleiding om dat toch te doen want dit kan niet juist zijn. Met zo’n papperig mengsel kan ik nooit potten glazuren hoor ik je al denken. Juist. Maar je gaat de potten nu ook niet glazuren. Dat doe je ten vroegste morgen.

Slaap er een nachtje over

Laat pasgemaakte glazuren 24 uur staan nadat ze aangemaakt zijn. Je zal zien, de consistentie verandert sterk gedurende die periode. Sommige glazuren worden nog dikker en andere worden veel dunner. Poederglazuren aanmaken vergt een beetje geduld. Plan dus goed op voorhand! 

Glazuren maar! 

Je glazuur is na een rustdag klaar voor gebruik. Goed oproeren en glazuren maar! 

Veel succes!!

Toch graag een beetje hulp? 

Heb je toch wat persoonlijk advies nodig om jouw glazuren op punt te stellen? Dat kan! Ik geef één op één online video adviessessies. 

Voorbereiding is belangrijk

bottom of page